Kot zadnji v tej sezoni oddaje Riba, raca, rak je za kuhalnico prijel komik Nejc Špeh, ki je svoje goste presenetil z izjemnim istrskim večerom in navdušil tudi najzahtevnejšega kritika tega tedna Igorja Mikiča. Mišica je Špehu namenil popolno oceno pet, medtem ko je vsem drugim prej dal oceno dve.
No items found.
No items found.
Če bi želeli tudi sami poskusiti jedi, ki jih je gostom pripravil Nejc Špeh, si lahko pomagate s spodnjimi recepti, ki nam jih je zaupal. Kako so gostje ocenili njegovo pojedino, pa si lahko pogledate v zgornjem videoposnetku.
PREDJED: Štala na pjate (domači narezek)
Sestavine:
domače klobase
domač pršut
ombolo
domač sir (3 vrste)
vložene olive
vložene peške – česnovi poganjki
vloženi jajčevci
kruh s svinjsko mastjo (od mame)
polnozrnat kruh s semenkami (od dekleta)
paradižniki in mozzarela z baziliko
Priprava:
Suho meso narežemo na tanke rezine. Klobaso nujno pod kotom devetdeset stopinj! Sir narežemo na kocke. S sirom in mesom bogato obložimo dve servirni deski (iz oljke) in postrežemo. Vložene sestavine postrežemo v posameznih posodicah.
GLAVNA JED: Istrijanska savna (črepnja)
Sestavine:
3 kg krompirja
2 kg svinjskega vrata
0,5 kg klobase
2 kg svinjskih reber
4 jajčevce
2 papriki
4 čebule
feferon
oljčno olje
4 dl vina
sol, poper
Priprava:
Ogenj v odprtem kurišču zakurimo vnaprej, da imamo dovolj žerjavice za pod in nad črepnjo. V veliko tarino narežemo vso zelenjavo, ki jo enakomerno narežemo na isto velike kose. Ko je vsa zelenjava narezana, jo začinimo s soljo, poprom, olivnim oljem in belim vinom. Nato z rokami temeljito premešamo, da so vsi deli zelenjave prepojeni. Nato jo pretresemo na črepnjo. Meso obrežemo in potremo s soljo in poprom ter ga postavimo na vrh zelenjave v celih kosih. Črepnjo postavimo na žerjavico, jo pokrijemo s pokrovom in tudi na pokrov damo žerjavico. Po 45 minutah vse premešamo, meso narežemo na manjše kose in vrnemo v peč za 45 minut, potem spet premešamo ter po potrebi še dopečemo. Ko smo gotovi, postrežemo. Preprosto.
Vegetarijanska jed (šparglji z jajci):
4 jajca
šop domačih špargljev
SLADICA : Čiči pa kaki (panacota s kakijevo marmelado in suhimi kakiji)
Sestavine:
panacotta
marmelada iz kakijev
sušeni kaki
Navodila:
Smetano, želatino in sladkor premešamo po receptu s spleta. Maso porazdelimo po servirnih posodah in jo damo v hladilnik čez noč. Pred serviranjem prelijemo z domačo kakijevo marmelado in domačimi sušenimi kakiji. Njam!
Kulinarična oddaja Riba, raca, rak je na Planetu na sporedu le še nocoj ob 20. uri. Od ponedeljka boste na Planetu lahko spremljali kuharsko oddajo Kuharsko mojster: naslednja stopnja.