Matevž Derenda, sin priljubljene pevke Nuše Derende pravi, da zelo rad kuha, ampak, da si jedi rad začini po svoje. "Rad sem ustvarjalen, ampak na svoj način. Najraje kuham sam ali v paru, prevelike gneče v kuhinji pa ne maram. Se raje umaknem. Ne kuham pa prav veliko, ker mi trenutno čas tega ne dopušča. Pa tudi, ko pridem domov, je vedno skuhanega nekaj dobrega," pove z nasmeškom na obrazu.

"Mislim sicer, da sem kar spreten v kuhinji, zaenkrat nisem še nikogar zastrupil. To je dober znak, a ne?" pa pove o svojih kuharskih sposobnostih. Njegovi kuharski začetki segajo v študentska leta, ko so s kolegi začeli eksperimentirati s testeninami. "Prva jed, ki sem jo skuhal, so verjetno bile hrenovke ali pa jajčka na oko."
Njegovo navdušenje nad kuhanjem pa sega že v otroštvo. "Sigurno sem nekaj veselja do kuhanja dobil že kot otrok, ko smo skoraj vsak dan jedli pri stari mami. Spomnim se, kako dobre so bile vse jedi in kako srečni smo bili, ko smo bili tam. Najbolj pa se spomnim pečenega ali pohanega piščanca vsako nedeljo."
Ne izključuje možnosti, da se bo kdaj udeležil kakšnega kuharskega tečaja. "V kuhinji si rad pomagam z recepti iz interneta. Ne manjka pa tudi maminih nasvetov."
In kaj najraje skuha? "Priznam, da sem velik oboževalec testenin, zato jih tudi največkrat pripravim. Pa naj bodo to testenine z rakci ali 'bolonjez'." Najbolj ponosen pa je na škampe na buzaro, ki jih je pripravil na poletni večer v Opatiji pred koncertom Toma Jonesa. "No, verjetno je bil koncert vseeno boljši od mojih škampov," se pošali.
Njegov največji kuharski izziv do zdaj pa je bila ravno priprava trihodne večerje v oddaji Riba, raca, rak. "Moje jedi so okušali štirje posebni gostje z zelo izbranim okusom. Kaj vse je šlo narobe ali pa prav, pa boste kmalu videli na Planetu. To je bil definitivno dan, ko sem kuhal največ v življenju."
Čeprav zna biti kuhanje pred kamerami in eminentnimi gosti zelo stresno, priznava, da je bilo vse skupaj nepozabno. "Nepozabnih trenutkov je bilo veliko, s sotekmovalci in ekipo smo se super ujeli, bilo je veliko odlične hrane in še več smeha ter zanimivih debat."
Kar se tiče presenečenja, ki ga je pripravil svojim gostom, pa ostaja skrivnosten: "Glede presenečenja pa ne morem veliko razkriti. Mogoče samo to, da jih na svojem domu sploh ne bom sprejel jaz."
Zabavna oddaja Riba, raca, rak z novo sezono na Planet prihaja v ponedeljek, 10. februarja. Na sporedu bo od ponedeljka do petka ob 20. uri. Ne zamudite!