Če bi želeli tudi sami poskusiti jedi, ki jih je gostom pripravil Nejc Špeh, si lahko pomagate s spodnjimi recepti, ki nam jih je zaupal. Kako so gostje ocenili njegovo pojedino, pa si lahko pogledate v zgornjem videoposnetku.
PREDJED: Štala na pjate (domači narezek)
Sestavine:
- domače klobase
- domač pršut
- ombolo
- domač sir (3 vrste)
- vložene olive
- vložene peške – česnovi poganjki
- vloženi jajčevci
- kruh s svinjsko mastjo (od mame)
- polnozrnat kruh s semenkami (od dekleta)
- paradižniki in mozzarela z baziliko
Priprava:
Suho meso narežemo na tanke rezine. Klobaso nujno pod kotom devetdeset stopinj! Sir narežemo na kocke. S sirom in mesom bogato obložimo dve servirni deski (iz oljke) in postrežemo. Vložene sestavine postrežemo v posameznih posodicah.
GLAVNA JED: Istrijanska savna (črepnja)
Sestavine:
- 3 kg krompirja
- 2 kg svinjskega vrata
- 0,5 kg klobase
- 2 kg svinjskih reber
- 4 jajčevce
- 2 papriki
- 4 čebule
- feferon
- oljčno olje
- 4 dl vina
- sol, poper
Priprava:
Ogenj v odprtem kurišču zakurimo vnaprej, da imamo dovolj žerjavice za pod in nad črepnjo. V veliko tarino narežemo vso zelenjavo, ki jo enakomerno narežemo na isto velike kose. Ko je vsa zelenjava narezana, jo začinimo s soljo, poprom, olivnim oljem in belim vinom. Nato z rokami temeljito premešamo, da so vsi deli zelenjave prepojeni. Nato jo pretresemo na črepnjo. Meso obrežemo in potremo s soljo in poprom ter ga postavimo na vrh zelenjave v celih kosih. Črepnjo postavimo na žerjavico, jo pokrijemo s pokrovom in tudi na pokrov damo žerjavico. Po 45 minutah vse premešamo, meso narežemo na manjše kose in vrnemo v peč za 45 minut, potem spet premešamo ter po potrebi še dopečemo. Ko smo gotovi, postrežemo. Preprosto.
Vegetarijanska jed (šparglji z jajci):
- 4 jajca
- šop domačih špargljev
SLADICA : Čiči pa kaki (panacota s kakijevo marmelado in suhimi kakiji)
Sestavine:
- panacotta
- marmelada iz kakijev
- sušeni kaki
Navodila:
Smetano, želatino in sladkor premešamo po receptu s spleta. Maso porazdelimo po servirnih posodah in jo damo v hladilnik čez noč. Pred serviranjem prelijemo z domačo kakijevo marmelado in domačimi sušenimi kakiji. Njam!
Kulinarična oddaja Riba, raca, rak je na Planetu na sporedu le še nocoj ob 20. uri. Od ponedeljka boste na Planetu lahko spremljali kuharsko oddajo Kuharsko mojster: naslednja stopnja.