Jure Wetter, 44 let, Kotlje
Jure je srčen gostinec iz Kotelj, z dolgoletnimi izkušnjami in neizmerno strastjo do kulinarike. Znan je po svoji energičnosti in močnem karakterju. Je mož in ponosen oče dveh otrok ter mačka. S svojo ženo je lastnik prve burger hiše na Koroškem, kjer sta ustvarila poseben prostor za druženje in uživanje v okusnih burgerjih. Medtem ko je Jure obraz podjetja in skrbi za šank, je njegova žena glavna kuharica, ki ustvarja čarobne okuse v kuhinji. Čeprav priznava, da je njegova žena boljša kuharica od njega, se ne preda enostavno. Njegova močna volja in odločnost ga vodita skozi izzive in težave, kot je bil začetek na novo po prometni nesreči, ki ju je pahnila na trda tla podjetništva.
Kljub tem težkim trenutkom si prizadevata ohraniti ravnotežje med delom in družinskim življenjem, saj Jure verjame v idejo, da bodo njegovi otroci pomnili njegovo prisotnost, ne pa njegove odsotnosti.
Tinca Vomer, 32 let, Podvelka
Tinca je prava kulinarična čarovnica, ki z ljubeznijo in inovativnostjo preobraža tradicionalne jedi v veganske mojstrovine. Njena strast do kuhanja se je začela razvijati že v mladih letihin sedaj, pri svojih 32 letih, Tinca ne živi le za kuhanje; ona diha, sanja in ustvarja kulinarične čudeže v harmoniji z naravo.
Tinca prebiva na idiličnem Janževskem vrhu v obnovljeni 200 let stari kovačiji, ki jo deli s štiriletnim sinčkom, partnerjemTadejem in pritlikavim pujskom. Njena ljubezen do kuhanja se dopolnjuje z nabiranjem zelišč, izdelovanjem zeliščnih sokov, violino, planinarjenjem in sommelierstvom. Njena specialiteta so veganske jedi, ki so tako mojstrsko pripravljene, da jih marsikdo zamenja za mesne. Poleg tega doma izdeluje tudi svojo kombučo in kefir.
Tinca Vomer ni le kuharica; je umetnica, inovatorka in predvsem mama, ki svojo ljubezen do narave, družinein kulinarike združuje v harmonično celoto.
Boštjan Gorenšek, 41 let, Prevalje
Boštjan je dinamičen podjetnik, ki se poleg svoje uspešne spletne agencije aktivno vključuje v lokalno skupnost in se zavzema za regionalni razvoj. Njegovo življenje je pestro, saj je tako v poslu kot tudi vprostem času zelo dejaven in angažiran. S svojimi izkušnjami kot podžupan terkot kandidat za župana je Boštjan strasten zagovornik regionalnega napredka in se vključuje v različne odbore, kjer se zavzema za razvoj kraja. Poleg tega je predsednik Rotary kluba Koroška v Slovenj Gradcu, kjer aktivno sodeluje v dobrodelnih projektih in pomaga lokalni skupnosti.
V prostem času uživa v jadranju in je navdušen zbiratelj starih razglednic. Poleg tega je tudi ljubitelj glasbe in petja terže tri leta izdaja knjigice za otroke, ki jih brezplačno razdeli, kar kaže nanjegovo plemenito naravo in željo po prispevanju k boljšemu svetu. Boštjan v kuhinji rad eksperimentira z lokalnimi sestavinami in brezglutenskimi jedmi zaradi ženine celiakije. S svojim perfekcionizmom in strastjo do kuhanja želi izpostaviti pomen lokalnih sestavin in kulinarično dediščino kraja.
Slavica Simetinger, 62 let, Črna na Koroškem
Slavica je upokojenka z bogato življenjsko zgodbo, ki jo zaznamuje predanost družini, skupnosti in naravi. Njena življenjska potje polna zgodb o empatiji, pomoči drugim in ljubezni do kuhanja. V poklicnem življenju je delala z ljudmi s posebnimi potrebami, kjer je svojo strast do dela pretvorila v vsakodnevno motivacijo.
Slavica ne pozna utrujenosti, ko gre za delo, ki ga ljubi. Njena zgodba o prostovoljstvu med poplavami v Črni na Koroškem priča o njenem neomajnem duhu in želji pomagati. Skupaj s prijateljico Sonjo sta iz nič ustvarili improvizirano kuhinjo v garaži, kjer sta dva meseca brezplačno kuhali za prostovoljce. Slavica si želi povezati zgodbo o poplavah z jedmi, ki jih bo pripravila, kot poklon skupnosti in žilavosti, ki so jo ljudje pokazali v težkih časih.
Njena filozofija je v življenju narediti več dobrega kot slabega, kar se odraža v njenem ne sebičnem pristopu k življenju. V oddaji Slavica ne bo zgolj kuhala, ampak bo gostom predstavila svoje življenje, polno empatije, skrbi za skupnost in ljubezni do tradicije.
Marko Gerold, 34 let, Dravograd
Marko, 34-letni gozdar iz Dravograda, je pravi žar mojster, katerega strast do narave in kulinarike se odraža v vsakem obroku. S svojo izobrazbo kot živilski tehnik ima trden občutek za okuse in vrhunsko znanje pri pripravi jedi.
Njegov hobi je lov in narava njegovo zatočišče, vendar je njegova prava strast kuhanje na žaru. Sodeloval je v tekmovanjih, kjer je zmagal z nazivom "kralj žara", in to ne brez razloga. Marko se loti vsega na žaru, od klasičnih burgerjev do nevsakdanjih kulinaričnih mojstrovin, kot je polnjen piščanec s slanino in sirom. Poleg tega je tudi mojster v pripravi tradicionalnih mesnih jedi, kot so rolada in kurje lizike, ki jih pripravi na svoj edinstven način. Čeprav je lovna sezona trenutno bolj mrtva, pa Marko še vedno najde način, kako presenetiti s skritim adutom.
Na večerji bi Marko rad predstavil svoje kuharsko in mesarsko znanje, a se ne boji novih stvari in rad sprejema nove izzive, kot je kuhanje za veganskega gosta. S svojo pristnostjo in domačnostjo bo goste popeljal skozi izjemno kulinarično izkušnjo, kjer bodo lahko okušali njegove specialitete in se prepričali, zakaj je Marko pravi mojster žara.
Oddajo Večerja za 5 lahko na Planetu spremljate od ponedeljka do petka ob 20. uri. Ne zamudite!
Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in YouTube.