Če boste pili veliko tekočine, jedli ustrezna živila in poskrbeli za redno telesno aktivnost, vam celulit ne bo delal preglavic. Foto: Thinkstock Celulit nastane, ko se začnejo odvečne maščobe, voda in toksini zadrževati tik pod površjem kože, kar se navzven kaže kot nagubana, pomarančni lupini podobna koža. Celulit je pogosta lepotna težava pri ženskah – po nekaterih raziskavah se z njim spopada kar od 80 in 90 odstotkov nežnejšega spola, pa tudi nekateri moški ga imajo.
Borovnice, jagode, maline, brusnice in preostalo jagodičevje vsebuje veliko antioksidantov. Ti nase vežejo proste radikale v telesu, ki lahko povzročijo veliko nevšečnosti. Nase vežejo tudi tiste toksine, ki se zadržujejo tik pod površjem kože in povzročajo celulit, zato je priporočljivo, da na dan pojeste vsaj pest ali dva jagodičevja.
Vsa omenjena zelenjava in sadje spodbujata odvajanje odvečne vode iz telesa, spadata torej v skupino tako imenovanih diuretikov. In ker je celulit tudi posledica tega, da se v telesu poleg toksinov zadržuje odvečna tekočina, jih je pametno vključiti v prehrano.
To je le nekaj živil, ki vsebujejo veliko lecitina – snovi, ki deluje kot nekakšen emulgator in organizmu pomaga vsrkavati ter posledično izločiti odvečne, slabe maščobe. Te se lahko med drugim v obliki celulita nalagajo tudi pod kožo.